Česky   |   English   |   Pусский язык




Vyvarujte se zbytečným chybám, které mohou prodražit váš dům

Se stavbou nového rodinného domu jsou spojena některá rizika. Obzvlášť pokud stavitel není profesionál, ale průměrný amatér-nadšenec toužící po novém domově.

V tomto článku jsme shrnuli největší chyby, kterých se zákazníci při realizaci výstavby často dopouštějí. V souvislosti s tímto tématem také doporučujeme přečíst náš článek o tom, na co bychom se měli připravit před samotnou stavbou (odkaz).

Podcenění projektu

Společně s výběrem vhodného pozemku je projekt domu klíčovým rozhodnutím, které ovlivní kvalitu a komfort vašeho života na několik let či dokonce desetiletí. Před tím, než vůbec začnete se stavbou, doporučujeme věnovat mimořádnou pozornost výběru typu domu a přípravě jeho projektové dokumentace. Ať už jde o projekci na míru, nebo typový dům, promyslete, jestli vybraný projekt splňuje všechny vaše požadavky.

Cílem je, abyste se vy i vaše rodina v novém domově cítili maximálně pohodlně. Kvalitu bydlení může ovlivnit řada faktorů, jako je její architektura, orientace, typ (bungalov vs. patrový dům), vnitřní uspořádání místností, počet členů v domácnosti, velikost vozového parku, přítomnost domácích mazlíčků, hlavní koníčky atd. Toto vše je potřeba prodiskutovat s projektantem dopředu. Případné úpravy v průběhu stavby zvýší její cenu a větší zásahy do projektu nemusí být realizovatelné.

Chybějící stavební dozor či nekvalitní dodavatel

Investor by měl mít předem stanovený finanční plán, stavba rodinného domu totiž představuje velkou finanční zátěž. Proto řada lidí se pouští do výstavby na vlastní pěst a často bez potřebných technických znalostí. Pokud se rozhodnete stavět dům svépomoci, pak jednoznačně doporučujeme sehnat si člověka, který zajistí kvalifikovaný stavební dozor. Tento nezávislý odborný poradce, který funguje jako garant, by vám měl vždy správně poradit, jak postupovat do další etapy výstavby, jaký nakoupit materiál nebo jakého vybrat subdodavatele pro dílčí odborné práce (instalatér, elektrikář atd.).

Stavitelství Luňáček s.r.o. – foto z rekonstrukce budovy

Pokud nejste odborník ve stavebnictví, hrozí riziko, že některou část výstavby uděláte technicky špatně a budete ji muset v budoucnu za vícenáklady opravovat. V praxi se často setkáváme se zákazníky, kteří poptávají naše služby, protože krátce poté, co dokončili svou stavbu svépomocí zjistí, že jim praskají zdi, zatéká do interiéru nebo špatně zateplili fasádu. Častým problémem jsou také tzv. tepelné mosty, což jsou citlivá místa v konstrukci stavby, ve kterých dochází k rychlejšímu průniku tepla. Tepelné mosty mohou výrazně zvýšit energetickou náročnost budovy nebo zapříčinit tvorbu plísní.

Pokud se rozhodnete pro stavbu domu na klíč, při výběru vhodné stavební firmy rozhodně by neměla být jediným kritériem nízká cena. Měla by vás zajímat historie firmy, šíře nabízených služeb a také možnost si prohlédnout již realizované stavby. Naopak podezřele nízká cena by měla být pro vás varovným signálem. Vždy platí, že cena odpovídá kvalitě. Za lákavou počáteční cenou se často skrývají nečekané budoucí náklady. Seriózní a prověřená stavební firma ručí svým jménem a reputací, proto je i v jejím zájmu svou práci odvést maximálně kvalitně a v termínu. Záruka by měla být samozřejmostí.

Zfušovaná hrubá stavba

Chyby, které vznikají při realizaci hrubé stavby, se jen těžko napravují. A není jich zrovna málo. Začít můžeme u té nejviditelnější – křivá zeď. Občas stačí ke zdi přiložit vodováhu, někdy ovšem jde o tak zfušovanou práci, že se křivá zeď pozná i pouhým okem. Mezi další chyby patří nedodržení pravých úhlů nebo předepsaných vodorovných spár a jejich tloušťky. Tento technický nedostatek může způsobit porušení celistvosti zdiva. Velmi často také dochází ke špatnému technickému postupu při pokládce hydroizolace. Toto se bohužel zpětně velmi těžko opravuje.  Pozor také na nesprávné kotvení příček k nosnému zdivu nebo brzké odstranění podpěr stropních konstrukcí. Všechny tyto chyby mohou mít fatální následky. A to nejen pro vaši peněženku, ale i pro vaši bezpečnost.

Stavitelství Luňáček s.r.o. – ukázka špatně zavázaného zdiva

Spočítejte si náklady na provoz domu

Ať už váš nový dům navrhuje projekční ateliér, nebo si vysněné bydlení vybíráte z katalogu typových domů, dopředu myslete na budoucí náklady na jeho provoz. Sledujte moderní trendy v bydlení a jednotlivé technologie a materiál vybírejte uvážlivě. A před svou intuicí raději dejte na doporučení odborníka. Týká se to zejména systému vytápění, izolací, zateplení nebo výběru dveří a oken. Investice do vhodných materiálů s vynikajícími tepelně-technickými vlastnostmi se vám vrátí formou ušetřených nákladů za energie. A mějte také na paměti, že i nízkoenergetický dům může mít velmi nákladný provoz. Stačí maličkost – podcenit jeho výstavbu.